Oleh MOHD AZLI ADLAN
KUALA TERENGGANU – Harga bufet Ramadan yang dianjurkan hotel dan restoran seluruh negara tidak dikawal dan terpulang kepada kebijaksanaan pengguna untuk membuat pilihan.
Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid berkata, berdasarkan pemantauan, kadar caj bufet Ramadan didapati telah meningkat pada purata 20 peratus pada tahun ini.
“Kalau ikutkan untuk berbuka puasa, RM20 seorang sudah mencukupi tetapi saya dimaklumkan ada hotel yang mengenakan caj sehingga RM260 seorang bagi bufet Ramadan.
“Biar pun kadar itu dianggap terlalu mahal tetapi saya difahamkan ia masih mendapat sambutan,” katanya kepada Kosmo! di sini baru-baru ini.
Rosol berkata, berbuka puasa di hotel dan restoran bukanlah keperluan tetapi kehendak.
Sehubungan itu, beliau menasihatkan pengguna bijaksana memilih bufet Ramadan yang sesuai dengan kemampuan poket masing-masing.
“Walaupun harga tidak dikawal, KPDNHEP masih memantau pakej bufet Ramadan ditawarkan penganjur.
“Menu dan jumlah makanan dan minuman ditawarkan pada iklan perlu disajikan kepada pelanggan. Kalau 80 menu, pastikan 80 menu disediakan. Jika janji nasi dagang dan kambing bakar, wajib ada,” katanya semalam.
Tegas Rosol, sekiranya penganjur bufet Ramadan gagal menyajikan menu seperti dijanjikan, tindakan boleh diambil mengikut Akta Perihal Dagangan 2011.
Ujarnya, KPDNHEP juga boleh mengambil tindakan sekiranya pengusaha premis makanan menyalah guna terma bufet Ramadan tanpa memiliki sijil pengesahan halal diperakui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.
No comments:
Post a Comment