Translate

Monday, March 14, 2022

TDM pasang jambatan di kawasan terjejas banjir

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

HULU TERENGGANU – Masalah jambatan yang menghubungkan Stesen Janakuasa Sultan Mahmud (SJSM) dengan Kampung Jenagor yang runtuh akibat banjir besar pada penghujung bulan Februari lalu mendapat perhatian Tentera Darat Malaysia (TDM).

Panglima 2 Divisyen, Mejar Jeneral Datuk Muhammad Huzaimi Sabri berkata, TDM yang prihatin telah melaksanakan program Jiwa Murni memasang jambatan compact bailey 200 (CD200) menghubungkan kawasan yang terjejas terbabit.

“Jambatan sedia ada telah runtuh akibat hujan berterusan selama seminggu pada 27 Februari lalu. Ia menyebabkan pekerja Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang bertugas di SJSM telah terputus hubungan.

“Saya difahamkan mereka terpaksa menggunakan bot sebagai alternatif untuk menyeberang (ke Kampung Jenagor),” katanya di sini hari ini.

Muhammad Huzaimi berkata, pemasangan jambatan terbabit dilaksanakan lima pegawai dan 64 anggota dari Markas Rejimen Askar Jurutera Diraja (MK RAJD) dan Kem Desa Pahlawan, Kota Bahru, Kelantan.

Tambah beliau, kerja-kerja pemasangan jambatan sepanjang 30 meter di Empangan Kenyir yang bermula sejak kelmarin tersebut telah siap sepenuhnya dan sudah boleh dilalui mulai hari ini.

“TDM sentiasa komited dalam menghulurkan bantuan kepada rakyat dengan memberi fokus membantu membantu pemulihan instalasi penting negara,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment