Translate

Sunday, March 20, 2022

Kerajaan kembali seragam harga barang keperluan Pulau Redang

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA NERUS – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengembalikan semula program penyeragaman harga bagi menyelesaikan masalah kenaikan kos sara diri dihadapi lebih 2,000 penduduk Pulau Redang di sini sejak dua tahun lalu.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid berkata, sebelum ini, penduduk pulau itu perlu membayar bayar keperluan dengan harga lebih tinggi berikutan kos pengangkutan.

“Kita mendengar keluhan dan rungutan penduduk setempat setelah program penyeragaman harga yang telah ditangguhkan pada tahun 2019.

“Program penyeragaman harga ini melibatkan harga barang kawalan seperti petrol RON95, diesel, gas petroleum cecair (LPG), tepung gandum, gula, beras, gula dan minyak masak,” katanya memantau pelaksanaan program Penyeragaman Harga di Pulau Redang di sini hari ini.

Kosmo! 23 September 2021 melaporkan penduduk Pulau Redang yang ratanya merupakan golongan nelayan tertekan kerana perlu mendapatkan barang keperluan dengan harga melambung tinggi berbanding tanah besar.

Mereka perlu membayar RM45 untuk membeli satu tong LPG seberat 14 kilogram (kg), gula (RM3.50), minyak masak (RM3.30), petrol RON95 (RM3.10) dan beras 10 kg (RM33).

Rosol berkata, program penyeragaman harga terhadap barangan kawalan itu turut melibatkan penduduk di Pulau Perhentian, Besut.

Tambah beliau, program ini membolehkan kesemua barangan kawalan terbabit dijual harga subsidi ditetapkan dan setara dengan kawasan lain di seluruh negara. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment