Translate

Tuesday, March 15, 2022

Kes pembunuhan Siti Nur Surya ke Mahkamah Tinggi

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Bekas pelajar tingkatan enam dihadapkan ke Mahkamah Tinggi di sini hari ini atas pertuduhan membunuh rakan baiknya pada dua tahun lalu.

Tertuduh, Siti Nur Athirah Azmi, 21, yang bertudung hitam dan memakai baju kurung membuat pengakuan tidak bersalah sebaik kertas pertuduhan selesai dibacakan di hadapan Hakim Hakim Datuk Hassan Abdul Ghani.

Berdasarkan pertuduhan, Siti Nur Athirah didakwa membunuh Siti Nur Surya, 19, di sebuah rumah di Kampung Lubuk Batu, Telemong, Hulu Terengganu antara pukul dan pukul 9.30 pagi , 1 November 2020.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Kosmo! 17 November 2020 melaporkan tertuduh dihadapkan ke Mahkamah Majistret Marang atas pertuduhan membunuh Siti Nur Surya.

Sebelum itu, mayat Siti Nur Surya ditemui mati berlumuran darah oleh adik bongsunya, Norliyana Shuhada, 15, di ruang tamu sewaktu pulang dari sekolah.

Mangsa dijumpai dalam keadaan ngeri dengan kesan tetakan di bahagian muka, leher dan dada selain pergelangan tangan kirinya putus.

Tambah menyedihkan perbuatan kejam itu disaksikan ibu Siti Nur Surya yang terlantar sakit akibat kanser otak di katil berhampiran. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment