Translate

Sunday, March 20, 2022

10 premis makanan kotor diarah tutup

 Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) telah mengarahkan 10 premis makanan di daerah ini dan Kuala Nerus di sini ditutup serta-merta dalam operasi bersepadu premis makanan bersih.

Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Kesihatan Awam), Dr. Mohd. Anuar Abd. Rahman berkata, kesemua premis terbabit diarah tutup selama 14 hari mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983.

“Antara kesalahan ditemui ialah kehadiran tikus, peti sejuk penyimpanan bahan mentah tidak berfungsi dan premis kotor serta tidak terurus.

“Pemeriksaan 70 anggota JKNT juga mendapati sebahagian pengendali tidak melakukan suntikan anti-tifoid malah kakitangan warga asing tidak diketahui status kesihatan dan tidak menitik berat kebersihan,” katanya di sini hari ini.

Mohd. Anuar berkata, JKNT juga mengeluarkan sebanyak 66 notis kompaun bernilai keseluruhan RM31,450 atas pelbagai kesalahan turut dikeluarkan dalam operasi sama.

Tambah beliau, notis terbabit dikeluarkan mengikut Peraturan-Peraturan Makanan 2009.

“Sikap segelintir pengusaha premis makanan terbabit yang mengambil ringan keselamatan dan kebersihan amat mengecewakan.

“Mereka rata-ratanya telah terlatih dan menjalani kursus kendalian JKNT dan agensi kerajaan lain,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment