Translate

Tuesday, March 15, 2022

Polis buka kertas siasatan kes kucing mati diracun

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

BESUT – Siasatan awal mendapati majoriti daripada 20 ekor kucing yang mati disyaki diracun di Pantai Kuang di sini semalam mempunyai kesan lebam pada perut masing-masing.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Abdul Rozak Mohammad berkata, pemeriksaan juga mendapati mulut dan hidung kucing terbabit berdarah selain sebahagian terburai perutnya.

“Seorang lelaki yang juga saksi memberitahu menjumpai dua ekor kucing terbabit telah mati di pesisir pantai manakala 13 ekor lagi bergelimpangan di kawasan pokok (di Pantai Keluang).

“Beberapa ekor kucing pula pada masa itu masih hidup tetapi dalam keadaan kesakitan,” katanya di sini hari ini.

Abdul Rozak berkata, lelaki telah menanam 20 ekor bangkai kucing terbabit di lokasi kejadian tetapi pasukan Penguatkuasaan dan Teknikal Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Besut dan Kuala Terengganu telah mengorek semula untuk siasatan lanjut semalam.

Tambah beliau, polis membuka siasatan mengikut Seksyen 428 Kanun Keseksaan (khianat ke atas binatang) yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Kosmo! hari ini melaporkan seorang kakitangan penapisan air terkejut bercampur marah apabila mendapati 20 ekor kucing terbabit mati bergelimpangan di pesisir Pantai Keluang.- KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment