Translate

Thursday, March 10, 2022

Empangan Kenyir bukan punca banjir besar Hulu Terengganu

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

HULU TERENGGANU – Polis Diraja Malaysia (PDRM) menafikan banjir besar yang melanda daerah ini  bukan disebabkan pelepasan air dari Stesen Kuasa Sultan Mahmud atau dikenali sebagai Empangan Kenyir di sini.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md. Isa berkata, desas-desus yang tular di media sosial kononnya paras air di empangan itu sudah melimpah keluar adalah palsu.

“Tidak benar dakwaan bahawa Empangan Kenyir melepaskan air hingga menyebabkan banjir di daerah Hulu Terengganu.

“Paras air di empangan itu kini cuma 1.41 meter, dibawah paras melimpah,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Hulu Terengganu di sini hari ini.

Jelasnya, perbuatan menyebar berita palsu mengaitkan Empangan Kenyir sebagai punca banjir berlaku setiap tahun amat dikesali kerana menimbulkan kegusaran kepada masyarakat.

Sebaliknya, beliau memberitahu, banjir besar yang melanda daerah ini sejak Jumaat lalu disebabkan hujan lebat yang berterusan.

“Taburan hujan terlalu banyak telah menyebabkan paras Sungai Terengganu dan anak-anak sungainya seperti Sungai Tersat, Sungai Peneh dan Sungai Telemong meningkat mendadak lalu melimpah ke perkampungan terdekat.

“Setakat ini, 25 buah kampung di daerah ini telah terjejas dengan 1,432 mangsa dipindahkan ke 21 pusat pemindahan sementara (PPS),” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment