Translate

Thursday, March 24, 2022

1,290 pasangan Islam Terengganu bercerai tahun lalu

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Sebanyak 1,290 kes penceraian dalam kalangan Islam direkodkan di Terengganu pada tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan Terengganu, Mohd. Nor Hamzah berkata, lebih 53 peratus daripada kes penceraian berkenaan berpunca daripada lemah didikan agama dan sikap tidak bertanggungjawab.

“Berdasarkan rekod Bahagian Undang-Undang Keluarga, Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), ia merupakan punca penceraian sebanyak 685 daripada 1,290 kes penceraian direkodkan di negeri ini pada tahun lalu.

“Punca penceraian lain ialah masalah komunikasi (187 kes), campur tangan pihak ketiga (174 kes) dan akhlak (115 kes),” katanya pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sewaktu menjawab soalan lisan Maliaman Kassim (Pas-Ajil).

Mohd. Nor (Pas – Bukit Payong) menambah, faktor penceraian pasangan Islam di Terengganu sepanjang tahun 2021 ialah ekonomi (83 kes), kesihatan (24 kes), seksual (14 kes) dan budaya dan kerjaya masing-masing empat kes.

Beliau berkata, perkembangan itu amat membimbangkan dan kerajaan negeri Terengganu telah melaksanakan beberapa program bagi mengawalnya.

“Selain kursus pra perkahwinan, kita juga menganjurkan kursus pasca perkahwinan kepada pasangan sasaran.

“Tiga fasa kursus pasca perkahwinan yang dianjurkan iaitu Sehati Sejiwa untuk pasangan yang sudah berkahwin enam hingga 10 tahun, Semarak Kasih (11 hingga 20 tahun) dan Syurga Cinta (21 tahun ke atas),” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment