Translate

Sunday, March 20, 2022

KPDNHEP pantau harga makanan sepanjang Ramadan

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA NERUS – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan memantau harga makanan terutama berasaskan ayam dan telur ayam sepanjang bulan Ramadan tidak lama lagi.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid berkata, pemantauan akan dilakukan di semua premis perniagaan termasuk bazar Ramadan di seluruh negara sepanjang bulan tersebut.

Beliau berkata, ia bertujuan memastikan harga barangan terutama berasaskan ayam dan telur ayam tidak akan melambung tinggi.

“Ramai meramalkan harga makanan berasaskan ayam akan naik pada bulan Ramadan ini atas faktor kos bahan mentah, logistik dan tukaran wang asing.

“Apa pun saya mengingatkan golongan peniaga agar tidak terlibat dalam sebarang aktiviti pencatutan,” katanya di Pulau Redang di sini hari ini.

Rosol berkata, tindakan tegas akan diambil sekiranya sebarang aktiviti pencatutan dikesan.

“Saya juga menasihatkan pengguna agar segera melaporkan sebarang kenaikan harga tidak munasabah termasuk di bazar Ramadan bagi membolehkan KPDNHEP dapat cepat mengambil tindakan penguatkuasaan,” katanya.

Dalam pada itu, Rosol memberitahu, pasukan penguatkuasaan KPDNHEP juga akan memastikan keberadaan bekalan barangan keperluan sepanjang kedua-dua bulan berkenaan. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment