Translate

Monday, January 3, 2022

Air pasang besar bawa risiko banjir pesisir Terengganu

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Amaran risiko banjir dikeluarkan di kawasan pesisir pantai di seluruh negeri ini berikutan fenomena air pasang besar pada malam esok.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu, Md. Hilman Abd. Rashid berkata, berdasarkan Jabatan Meteorologi Malaysia, fenomena tersebut akan membawa ombak setinggi 3.7 meter.

“Ia akan membawa risiko banjir sekiranya hujan lebat turun di kawasan berkenaan pada masa sama.

“Sehubungan itu, saya menasihatkan penduduk yang menetap berhampiran pesisiran pantai di negeri ini agar berwaspada dan bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Md. Hilman berkata, berdasarkan ramalan cuaca juga, kebanyakan kawasan di Terengganu dijangka hujan sehingga hari ini.

Tambah beliau, risiko banjir juga meningkat kerana air Sungai Dungun yang melimpah akibat banjir pada Khamis lalu sedang mengalir ke kawasan hilir.

“Sehubungan itu, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Terengganu yang turut dianggotai JBPM negeri telah bersiap sedia sekiranya risiko banjir meningkat.

“Saya harap penduduk di kawasan terlibat dapat memberi kerjasama sekiranya diarahkan berpindah awal ke pusat pemindahan sementara (PPS),” katanya. – K! ONLINE

No comments:

Post a Comment