Translate

Wednesday, June 8, 2016

Kompaun mandatori RM300 kesalahan guna lorong kecemasan

KUALA TERENGGANU – Polis Diraja Malaysia (PDRM) bercadang untuk mengenakan kompaun mandatori RM300 kepada pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan menggunakan lorong kecemasan.
Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim (gambar) berkata, sememangnya kompaun maksimum RM300 dikenakan bagi kesalahan tersebut tetapi PDRM menggunakan budi bicara untuk memberikan diskaun.

“Oleh kerana kesalahan menggunakan lorong kecemasan kerap berlaku sehingga mengganggu kerja-kerja menyelamat, kita akan mencadang­kan agar kompaun bagi kesalahan tersebut tidak layak menerima pe­ngurangan pada masa hadapan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Majlis Tilawah Al-Quran PDRM Peringkat Kebangsaan 2016 di Wisma Darul Iman di sini semalam.

Kosmo! semalam melaporkan Jabatan Pengangkutan Jalan telah mengeluarkan 91 notis temu siasat kepada pemilik kenderaan yang didapati menggunakan lorong kecemasan di Kilometer 228 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Simpang Ampat, Melaka pada 22 Mei lalu sehingga menghalang laluan ambulans.

No comments:

Post a Comment