Translate

Thursday, January 24, 2013

Rekaan pelajar PUO terpilih jadi model PSIP


KREATIF. Idea enam pelajar  Politeknik   Ungku   Omar  (PUO) di Perak terpilih sebagai reka bentuk pembangunan fasa kedua pusat pengajian pondok moden, Pondok Pengajian Jami'yah  Persekutuan   Seruan   Islam  Perak (PSIP).

Reka bentuk bangunan 10 tingkat yang bercirikan geometri  Islam  direka oleh pelajar Semester Enam, Diploma Seni Bina PUO seterusnya mengatasi penyertaan empat  politeknik  lain iaitu  Politeknik  Sultan Idris Shah,  Politeknik  Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah,  Politeknik  Sultan Ahmad Shah dan  Politeknik  Merlimau.

Yang Dipertua PSIP, Datuk Sheikh Mohamad Nor Mansor Al-Hafiz berkata, pihaknya telah menjalinkan kerjasama strategik dengan Jabatan Pengajian  Politeknik  untuk menghasilkan reka bentuk pembangunan fasa kedua pusat pengajian pondok moden khusus untuk warga emas itu.

"Walaupun penyertaan diterima daripada golongan pelajar, semua reka bentuk yang dihasilkan amat mengagumkan barisan juri yang terdiri daripada pengurusan PSIP dan wakil firma arkitek.

"Reka bentuk PUO terpilih kerana ciri-ciri senibina dan ia praktikal sebagai pusat pengajian untuk warga emas yang mahu mendalami ilmu agama  Islam ," katanya.

No comments:

Post a Comment