Translate

Tuesday, January 15, 2013

Muzium getah dicadang di Kuala Kangsar


KUALA KANGSAR - Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) mencadangkan penubuhan sebuah muzium getah kebangsaan di bandar ini.

Pengerusinya, Tan Sri Rahim Tamby Chik berkata, pembinaan muzium komoditi berkenaan sangat signifikan kerana pokok getah pertama negara yang berusia 136 tahun masih terdapat di bandar tersebut.

Menurutnya, perintis pekebun getah negara iaitu Mohammad Isa Pandak Mat Aris juga berasal dari Ulu Kenas di sini.

"Penubuhan muzium getah itu bukan sahaja berorentasi pelancongan semata-mata tetapi memberi pengiktirafan kepada pemain industri getah tempatan.

"Ia jug memberi pendedahan kepada generasi muda tentang industri getah yang pernah menjadi tulang belakang ekonomi negara suatu masa dulu," katanya selepas merasmikan majlis Penghayatan Penanaman Pokok Getah Pertama di Malaysia di sini semalam.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Pengarah RISDA, Datuk Wan Mohamad Zaki Mohamad.

Pada majlis itu juga, tujuh waris Mohammad Isa iaitu individu yang bertanggungjawab menanam benih pokok getah pertama di negara ini pad a20 Julai 1877 menerima penghargaan daripada agensi tersebut.

Sehubungan itu, Rahim mencadangkan agar kerajaan negeri Perak membawa usul penubuhan muzium getah tersebut dalam mesyuarat Exco.

No comments:

Post a Comment