Translate

Saturday, June 28, 2014

Detik Aturan eksport palet biomas ke Korea Selatan

KUALA SELANGOR - Syarikat pengeluaran palet bahan bakar  biomas  daripada sisa pelepah kelapa sawit,  Detik   Aturan  Sdn. Bhd. ( Detik   Aturan ) bakal memasuki pasaran Korea Selatan pada bulan hadapan.

Pengarah Urusannya, Khairul Annuar Khalid berkata, buat permulaan, 250 tan palet bahan bakar  biomas  yang bernilai RM1.5 juta akan dieksport ke negara itu pada setiap bulan mulai Julai ini.

"Selain Korea Selatan, kami mengintai peluang untuk menembusi pasaran Jepun dan Eropah terutama di negara-negara yang berada di rantau Balkan.

"Di negara-negara tersebut, palet  biomas  digunakan secara meluas bagi penjanaan bekalan elektrik terutama bagi pihak industri," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengiringi lawatan kerja Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid di kilang  Detik   Aturan  di Sungai Gulang-Gulang di sini semalam.

Khairul Annuar menjelaskan,  Detik   Aturan  meletakkan sasaran untuk memasarkan dua juta tan palet  biomas  yang dianggar bernilai RM500 juta setahun menjelang tempoh lima tahun.

Menurut beliau, palet  biomas  sisa pelepah kelapa sawit kini mula mendapat permintaan dalam kalangan pengusaha industri antarabangsa kerana merupakan salah satu sumber tenaga hijau yang tidak mencemarkan alam sekitar.

"Namun penggunaan palet  biomas  di dalam negara masih kurang kerana kebanyakan pihak industri tempatan masih bergantung kepada sumber gas, petrol, diesel dan arang batu untuk menjana bekalan elektrik.

"Kita mengharapkan bantuan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air untuk mengembangkan lagi industri palet  biomas  sisa pelepah kelapa sawit ini," katanya.

No comments:

Post a Comment