Translate

Wednesday, January 11, 2023

Pengendali kantin sekolah perlu akur garis panduan

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Pengendali kantin sekolah yang menaikkan harga makanan diingatkan kembali patuh kepada garis panduan kontrak yang telah ditandatangani sebelum ini.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, garis panduan itu telah menetapkan jenis, kandungan nutrisi dan penetapan harga menu yang boleh dijual di kantin sekolah seluruh negara.

“Kontraktor kantin tertakluk dengan garis panduan tersebut. Apa-apa isu harus kembali kepada kontrak.

“Kita sedang mengumpul aduan bagi siasatan (berhubung kenaikan harga makanan kantin sekolah) yang dikatakan menganggu kontraktor kantin dan kanak-kanak (murid dan pelajar),” katanya ketika ditemui Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Rusa di sini hari ini.

Fadhlina berkata, Kementerian Pendidikan sebenarnya telah mengambil inisiatif meringankan beban pengendali kantin sekolah terbabit dengan menawarkan rebat pengecualian sewa premis sejak beberapa tahun lalu.

Kosmo! 5 Januari lalu melaporkan kebanyakan harga makanan di kantin sekolah naik antara 20 sen hingga RM1 apabila bermulanya sesi persekolahan baharu pada 3 Januari lalu.

Kenaikan harga itu telah meresahkan kebanyakan ibu bapa kerana perlu menambah wang saku anak masing-masing. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment