Translate

Wednesday, July 27, 2022

KPDNHEP laku audit kesan dalang seludup minyak masak

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Audit menyeluruh dan terperinci terhadap pemain industri minyak masak bersubsidi di semua peringkat sedang dijalankan bagi mengesan dalang sebenar penyeludupan barang kawalan tersebut di negara jiran.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Ha Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid berkata, pengauditan tersebut melibatkan pengilang, pembungkus, pemborong dan peruncit minyak masak subsidi disyaki.

Beliau berkata, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Penggguna (KPDNHEP) telah mengenalpasti jenama-jenama minyak masak bersubsidi tempatan yang dijual secara haram di sempadan negara jiran.

“Kita sedang menyiasat semua pemain industri terdiri daripada pengilang, pembungkus, pemborong dan peruncit bagi jenama terlibat.

“Siasatan dilakukan dengan mengaudit rekod pergerakan stok daripada kesemua rantaian itu bagi mengenal pasti pihak mana yang melakukan kebocoran tersebut,” katanya selepas menghadiri Perjumpaan Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM) Terengganu di sini hari ini.

Dalam pada itu, Rosol memberitahu setakat ini, KPDNHEP telah mengesan 70 kes kesalahan berkait minyak masak melibatkan nilai rampasan keseluruhan RM85,717 sejak awal bulan ini.

Kosmo! 11 Jun lalu melaporkan Pengerusi Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi, Tan Sri Annuar Musa memberitahu berdasarkan siasatan, kesemua bekalan minyak masak bersubsidi yang diseludup masuk ke sempadan Thailand dipercayai datang terus dari kilang. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment