Translate

Friday, July 29, 2022

FAMA sasar JTDLKM raih jualan RM10.5 juta

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

MARANG – Program Jualan Terus Dari Ladang Keluarga Malaysia (JTDLKM) kelolaan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) yang sedang berlangsung sehingga akhir tahun ini disasar meraih nilai jualan sebanyak RM10.5 juta.

Ketua Pengarah FAMA, Datuk Zainal Abidin Yang Razalli berkata, penganjuran JTDLKM bertujuan untuk memendekkan rantaian pemasaran agromakanan bagi memberi harga lebih berpatutan kepada pengguna.

Beliau berkata, semua usahawan yang terlibat dalam program khas berkenaan merupakan pengeluar hasil pertanian itu sendiri.

“Ia selaras dengan saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk meneruskan konsep Jihad Memerangi Orang Tengah.

“Pengguna pula mendapat penjimatan antara lima hingga 10 peratus berbanding harga pasaran produk agromakanan tersebut,” katanya selepas meninjau perjalanan JTDLKM peringkat Marang di sini hari ini.

Zainal Abidin berkata, FAMA menyasar untuk menganjurkan 840 kali JTDLKM melibatkan 8,400 usahawan di 70 lokasi terpilih di seluruh negara.

Beliau berkata, setakat ini, 267 program JTDLKM telah berjaya dianjurkan dengan nilai jualan terkumpul RM3.1 juta bermula 1 Julai lalu. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment