Translate

Friday, June 14, 2024

Tauke kedai emas rugi, pekerja songlap RM700,000

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Seorang pengusaha kedai emas di Terengganu mendakwa mengalami kerugian RM700,000 angkara perbuatan pecah amanah seorang pekerjanya empat bulan lalu.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Mohd. Khairi Khairuddin berkata, wanita berusia 37 tahun itu mendakwa suspek dipercayai mengambil tempahan emas dan membeli barangan kemas tanpa merekodkan transaksi di dalam buku daftar kedai.

“Selain itu, suspek juga didakwa merekodkan berat logam emas tidak sama dengan bekalan sebenar yang diperoleh menyebabkan pengadu menanggung kerugian besar.

“Perbuatan itu terbongkar apabila salah seorang pelanggannya mengadu tidak menerima barangan kemas yang ditempah daripada suspek,” katanya hari ini.

Mohd. Khairi memberitahu, pengusaha kedai emas itu yang curiga dengan aduan tersebut segera membuat semakan pada pukul 10 pagi, 2 Februari lalu.

Jelas beliau, pengadu mendakwa semakan kemudian menemukan bukti-bukti yang diyakini boleh mengaitkan suspek dalam perbuatan pecah amanah tersebut.

Siasatan masih diteruskan mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan.

Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Terengganu masih mengumpul bukti-bukti untuk melengkapkan kertas siasatan kes tersebut. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment