Translate

Thursday, November 13, 2014

Pencuri duit masjid dipenjara tiga bulan

SHAH ALAM – Gara-gara mencuri wang tabung sebuah masjid, seorang jurudawai elektrik dihukum penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret di sini semalam.
Majistret Ellyana Razali memerintahkan demikian selepas Mohammad Ridzuan Daud (gambar), 38, mengaku bersalah mencuri wang tunai RM55 di dalam sebuah tabung di Masjid al-Bakri, Bukit Naga, Seksyen 32 di sini pada pukul 11 malam, 17 Oktober 2013.
Berdasarkan fakta kes, rakaman kamera televisyen litar tertutup (CCTV) yang dipasang menunjukkan, tertuduh yang cuba melindungi identiti dengan memakai topeng mulut telah dikesan memasuki masjid berkenaan dalam keadaan mencurigakan.
Mohammad Ridzuan yang menetap di Pangsapuri Limau Indah, Seksyen 32 di sini kemudiannya dilihat memasukkan sebatang besi nipis yang ditampal dengan pita pelekat ke dalam tabung masjid bagi mengambil duit di dalamnya.

Perbuatan tertuduh yang dirakam CCTV terbabit kemudiannya ditonton beberapa ahli kariah Masjid al-Bakri menerusi sebuah telefon bimbit milik seorang ahli jawatankuasa masjid.

Mereka yang berada di sebuah kedai makan berhampiran kemudian bertindak mengepung perkarangan masjid sebelum menangkap Mohammad Ridzuan.

Pemeriksaan pada poket seluar tertuduh telah menjumpai  sekeping wang kertas RM20, empat keping (RM5) dan 15 keping (RM1) serta pita pelekat dan serangkai kunci.

Mohammad Ridzuan didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda jika bersalah.

No comments:

Post a Comment