Translate

Friday, November 14, 2014

PGSM tubuh Lawyers For Islam

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my


SHAH ALAM – Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) semalam menubuhkan kumpulan Lawyers For Islam untuk membantu pihak berkaitan memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan berhubung kes pondan berpakaian wanita di tempat awam.
Setiausahanya, Moeis Basri berkata, kumpulan itu menghormati keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan golongan lelaki berpakaian wanita di tempat awam namun berpendapat kes itu perlu didengar semula oleh Mahkamah Persekutuan kerana perbuatan tersebut melanggar syariat Islam.
“Walaupun menghormati keputusan mahkamah, PGSM berpendapat perlunya keputusan itu dirayu dan dibicarakan di Mahkamah Persekutuan untuk isu tersebut diberi pertimbangan semula dari segi aspek undang-undang yang sah dan terpakai di Malaysia.
“Melalui kumpulan ini, kita akan bertemu dan membantu kerajaan, Majlis Agama Islam Negeri dan institusi berkaitan Islam yang terlibat untuk membentangkan aspek perundangan yang berkaitan dalam prosiding mahkamah tersebut,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Katanya, Lawyers For Islam yang dianggotai peguam mahkamah sivil dan syariah itu juga akan memberi maklum balas segera terhadap isu-isu semasa berkaitan agama Islam.

Pada Jumaat lepas, Mahkamah Rayuan mengisytiharkan sebagai tidak sah ketetapan Undang-undang Syariah Negeri Sembilan bahawa golongan lelaki Islam berpakaian seperti wanita adalah perbuatan jenayah dan tidak sah di sisi Perlembagaaan.

Panel tiga hakim mahkamah itu yang dipengerusikan Hakim Datuk Mohd. Hishamuddin Mohd. Yunus membuat ketetapan tersebut selepas membenarkan rayuan tiga lelaki yang bekerja sebagai mak andam untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi Seremban yang menolak semakan kehakiman mereka bagi mencabar undang-undang syariah itu.

No comments:

Post a Comment