Translate

Wednesday, November 5, 2014

Kembali berniaga dua minggu lagi

SHAH ALAM - Seramai 197 peniaga Kompleks Muhibbah atau lebih dikenali sebagai Uptown Shah Alam, Seksyen 24 di sini yang terjejas dalam kebakaran hampir seminggu lalu dijangka dapat berniaga semula dalam tempoh dua minggu lagi.

Pengerusi Dataran Usahawan Selangor Sdn. Bhd. (DUS), Datuk Yusra Sabar berkata, kerja-kerja menurap dan memasang khemah sementara di kawasan perniagaan baharu kira-kira 10 meter dari lokasi yang dijanjikan kerajaan negeri sebelum ini bakal bermula selepas pembersihan sisa bangunan yang musnah terbakar terbabit selesai.

"Pembersihan kawasan kebakaran dijangka selesai dalam tempoh dua hari lagi dan kita akan memasang khemah sementara selepas itu," katanya ketika ditemui selepas menghadiri majlis pertemuan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun), Datuk Abdul Rahim Hassan dengan peniaga Uptown Shah Alam yang terjejas dalam kebakaran tersebut di sini semalam.

DUS merupakan syarikat yang menguruskan Uptown Shah Alam.

Katanya, bekalan tenaga elektrik dan air yang terpaksa diputuskan ekoran kebakaran pada awal pagi 15 Oktober lalu pula akan disambung semula seawal-awalnya hari ini.

Menurut beliau, DUS juga bersetuju agar kesemua peniaga dikecualikan daripada membayar kadar sewaan sebanyak RM300 sebulan sehingga Uptown Shah Alam beroperasi sepenuhnya.

Dalam pada itu, Abdul Rahim berkata, Tekun menawarkan pinjaman mudah tanpa faedah sehingga RM100,000 bagi membantu peniaga terlibat membina semula perniagaan mereka.

Dalam kejadian awal pagi Rabu lalu, sebanyak 187 daripada 442 lot gerai Uptown Shah Alam musnah dalam kebakaran melibatkan kerugian lebih RM19 juta.


No comments:

Post a Comment