Translate

Friday, June 21, 2013

'Black 505' : Polis minta bantuan ATM jika perlu

IPOH - Polis akan meminta bantuan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) jika keadaan memerlukan dalam menangani pelbagai insiden yang mungkin timbul sekiranya pembangkang meneruskan perhimpunan 'Black 505' di ibu negara esok.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam, Datuk Seri Salleh Mat Rasid berkata, setakat ini Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil langkah perlu bagi menghadapi perhimpunan yang dirancang diadakan di Padang Merbok itu.

“Kalau keadaan bertambah buruk, kita akan minta bantuan Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Saya sudah bercakap dengan Panglima Tentera Darat (Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor) mengenai persediaan ini.

“Bagaimanapun, setakat ini polis masih lagi mampu untuk mengekalkan keamanan negara. Kami sentiasa berhubung dengan tentera dan sekiranya perlu, tentera akan diminta membantu," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan upacara Tamat Latihan  Asas Konstabel Orang Asli PDRM di sini semalam.

Mengulas lanjut, Salleh menasihati orang ramai agar menjauhi perhimpunan itu yang jika diadakan adalah tanpa kebenaran daripada pihak berkuasa.

Penganjuran Perhimpunan Black 505 yang bertujuan membantah keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) baru-baru ini yang kononnya tercemar dengan penipuan dan manipulasi.

No comments:

Post a Comment