Translate

Sunday, December 11, 2011

Semua yang layak akan dapat RM500

 IPOH – Kerajaan akan menyediakan peruntukan tambahan untuk Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang kini berjumlah RM2.6 bilion dengan tujuan memastikan kesemua isi rumah yang layak akan menerima manfaat yang dijanjikan menerusi Bajet 2012.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, dana RM2.6 bilion itu adalah untuk disalurkan kepada 5.2 juta isi rumah berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan.

“Walaupun pangkalan data kerajaan menunjukkan 5.2 juta atau 79.5 peratus isi rumah negara ini sahaja yang layak, kita mungkin tambah (peruntukan) jika perangkaan sebenar menunjukkan jumlah penerima manfaat adalah lebih ramai,” katanya kepada pemberita di Dewan 1Malaysia Chemor dekat sini semalam.

Ahmad Husni memberitahu, setiap permohonan akan diperiksa oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Bank Negara Malaysia (BNM) sebelum kelulusan diberi untuk bayaran pada pertengahan bulan depan.
Beliau juga yakin tidak akan berlaku ketirisan pemberian  BR1M kepada golongan tidak layak apatah lagi individu yang  didapati memberi maklumat palsu boleh dikenakan tindakan  undang-undang iaitu hukuman penjara maksimum tiga ta hun dan denda mengikut Seksyen 193 Kanun Keseksaan jika  sabit kesalahan.

Sementara itu dalam satu majlis pengedaran borang BR1M di Kampung Pandan, Kuala Lumpur semalam, Ahmad Hunsi menjelaskna, Kementerian Kewangan belum menetapkan bentuk tindakan undang-undang jika ada penipuan dalam pengisytiharan pendapatan pemohon.

"Individu yang tidak ada slip gaji juga layak memohon berdasarkan 'penggisytiharan sendiri' pendapatan mereka tetapi pendaftaran hendaklah dibuat secara jujur.

"Kita akan semak. Kalau ia tidak betul dan mereka telah menerima bantuan RM500, kita akan mengambil tindakan," katanya.

Maklumat lanjut boleh layari laman web http://www.treasury.gov.my atau hubungi talian 1-800-222-500.

No comments:

Post a Comment