Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my
TEMPOH lapan bulan sudah memadai buat heroin filem Mantra, Ana Dahlia
dan Chef Riz mengenal hati budi masing-masing seterusnya menyimpul
mati.
Perjalanan cinta singkat Ana Dahlia dengan juri program realiti
pencarian tukang masak selebriti, Masterchef Malaysia itu bernoktah
sudah pada Ahad lalu.
Dengan sekali lafaz, pemilik nama Diyana Mastura Jaafar, 28, tersebut
sah menjadi suri kepada Chef Riz, 29, atau nama sebenarnya Mohd.
Nadzri Redzuawan dalam majlis pernikahan yang berlangsung pada pukul
12.25 tengah hari.
Pasangan berkenaan dinikahkan Naib Kadi Kampung Batu 8, Changkat
Jering, Nawi Osman di rumah pengantin perempuan di Kampung Bendang Siam,
Changkat Jering, Taiping, Perak.
“Keputusan untuk mengahwini Ana Dahlia sebenarnya telah diputuskan
pada minggu pertama perkenalan kami lagi,” jelas Chef Riz yang ditemui
Kosmo! pada majlis persandingan mereka di Dewan Banquet Menara
Kamalbina, Taiping pada sebelah malam.
Rombongan pengantin lelaki yang segak dan anggun berbusana biru firus
diketuai bapanya, Datuk Redzuawan Ismail atau Chef Wan, 53.
Beberapa rakan artis seperti Farhan AF, Adam Corrie Lee, Wan Sharmila
dan Zarynn Min turut memeriahkan majlis resepsi yang bermula pukul 8.30
malam itu.
Cukur muka dengan krim
Mengakui perkenalan dirinya dan isteri hasil inisiatif adik
perempuannya, Serina, Chef Riz tidak pernah melupakan detik-detik awal
perkenalan mereka.
Ujarnya, adik perempuannya yang menemui jodoh kira-kira dua tahun
lalu itu adalah individu yang rajin menjadi pencari jodoh ‘tanpa gaji’
buat dirinya.
“Serina sering memperkenalkan kawan-kawan perempuannya yang masih bujang kepada saya namun semuanya tidak menjadi.
“Sehingga pada suatu hari dia menunjukkan sekeping foto saya kepada kawan baiknya, Ana Dahlia,” beritahunya.
Namun jelas Chef Riz: “Foto itu gagal menarik minat Ana Dahlia yang menyifatkan wajah Chef Riz terlalu ‘jambu’.”
Serina yang tidak putus asa kemudiannya menunjukkan pula foto
terbaharu abangnya itu yang kebetulan ketika itu berjambang dan
berkumis.
Penampilan maskulin itu juga gagal menarik perhatian bekas peserta
program realiti Pilih Kasih yang membuat persepsi Chef Riz kelihatan
sebagai seorang yang garang dan perengus pula.
Begitupun setelah dipaksa Serina, Ana Dahlia pergi juga ke restoran
On The Table milik chef muda itu di Solaris Dutamas, Kuala Lumpur
beberapa hari kemudian.
“Kali pertama menatap wajah Ana Dahlia semasa dia mahu melangkah masuk restoran, saya terkesima dengan keayuannya.
“Cepat-cepat saya berlari ke dapur dan secara spontan menyapu krim
masakan di muka lalu mencukur misai dan jambang dengan pantas sebelum
bertemunya,” beritahu Chef Riz sambil tergelak mengingatkan momen yang
menggelikan hati itu.
Pertemuan kedua
Ana Dahlia yang anggun di sebelah suaminya dengan berbusana gaun
ungu rekaan Fendi dari butik Syarakim menyampuk, detik itu kemudian
membawa kepada pertemuan kedua di restoran sama selepas itu.
“Sebenarnya, hati saya masih berbelah bahagi lagi pada masa itu tapi mengenangkan kesungguhan Serina, saya pergi juga.
“Sampai di restoran, Chef Riz menghidangkan saya beberapa hidangan
istmewanya dengan memberi layanan kelas satu. Di situ baru timbul
keserasian,” katanya.
Jelasnya, akibat terlalu rancak bersembang di meja makan, mereka
tidak perasan temu janji kedua itu berlarutan selama 10 jam dan
sedar-sedar sudah dinihari.
Chef Riz yang mewarisi kemahiran kulinari daripada bapanya juga
bersyukur hasrat untuk mengahwini wanita yang mahir memasak termakbul
jua.
“Rakan-rakan sering mengusik sebagai tukang masak, saya pasti bertemu jodoh yang isteri yang kekok beraksi di dapur.
“Alhamdulillah telahan mereka itu terbukti salah. Bagi saya segah
mana pun saya di dapur, air tangan isteri tetap menjadi pilihan semasa
di rumah,” katanya yang turut mengimpikan salah seorang daripada
zuriatnya bakal mengikut jejak langkah menjadi chef.
Mengakui air tangan Ana Dahlia menyelerakan, Chef Riz mengiktiraf kecekapan isterinya itu di dapur setaraf peserta Masterchef.
Menurutnya, secara purata, wanita yang kini bertakhta di hatinya itu
mampu memasak empat jenis menu yang lazat dalam jangka masa sejam
sahaja.
“Sehingga kini masih terkenang-kenang kesedapan masakan rendang ayam,
kangkung goreng belacan, sambal tumis petai dan ayam goreng berempah
yang merupakan menu pertama dimasaknya untuk saya,” katanya.
No comments:
Post a Comment