Translate

Friday, June 23, 2023

Aktiviti seleweng minyak diesel di tapak pembinaan tumpas

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) berjaya menumpaskan aktiviti penyelewengan minyak diesel yang berselindung di sebalik projek tapak pembinaan di bandar raya ini semalam.

Dalam serbuan pada pukul 3.30 petang itu, pasukan penguat kuasa KPDN berjaya merampas 32,670 liter minyak diesel bernilai keseluruhan RM510,434.

Pengarah KPDN Terengganu, Saharuddin Mohd. Kia berkata, dua lelaki berusia dalam lingkungan 30-an dan 40-an disyaki anggota sindiket penyeludupan terbabit turut berjaya diberkas dalam serbuan terbabit.

“Pasukan penguat kuasa KPDN telah melakukan risikan selama dua minggu sebelum menyerbu tapak pembinaan terbabit.

“Serbuan menemui sebuah lori tangki, beberapa tangki simpanan berisi minyak diesel dan beberapa peralatan lain yang disyaki digunakan untuk kegiatan pemindahan minyak diesel tersebut,” katanya di sini hari ini.

Saharuddin berkata, pasukan penguat kuasa KPDN turut menyita beberapa dokumen berkaitan aktiviti penyelewengan minyak diesel itu.

Tambah beliau, siasatan lanjut akan dilakukan bagi mengenalpasti rantaian pembekalan dan pengedaran minyak diesel tersebut. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment