Translate

Saturday, June 24, 2023

Yayasan Pendidikan Maidam taja asnaf belajar animasi

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Yayasan Pendidikan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) mengambil inisiatif menghantar 20 belia asnaf negeri ini untuk menjalani latihan dalam bidang animasi
tiga dimensi (3D).

Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan Pendidikan Maidam, Datuk Wan Ismail Wan Yusoh berkata, penajaan latihan aminasi 3D tersebut bertujuan membantu asnaf terbabit memanfaatkan kemahiran digital tersebut bagi mengubah nasib diri dan keluarga.

Beliau berkata, latihan selama enam bulan tersebut dikendalikan syarikat animasi dan grafik, Artiseni Sdn. Bhd.

“Kita percaya industri animasi mempunyai permintaan tinggi yang menjanjikan peluang pekerjaan terhadap golongan asnaf terbabit.

“Ia bakal menjadi pemangkin kepada mereka untuk mengubah nasib diri dan keluarga sekali gus keluar daripada kepompong kemiskinan,” katanya selepas merasmikan Kampus Kreatif di TD1303 di sini hari ini.

Wan Ismail berkata, kesemua pelatih terbabit bakal diserapkan di syarikat animasi seluruh negara sebaik tamat latihan dalam tempoh enam bulan.

Jelas beliau, mereka akan diberi kontrak kerja sekurang-kurangnya setahun untuk berkhidmat di syarikat animasi terpilih berkenaan.

“Peluang kerja dalam bidang animasi 3D amat terbuka luas termasuk menjadi pencipta kandungan.

“Harapan kita kursus ini turut dalam menjadi pemangkin kepada perkembangan ekonomi berasaskan digital di Terengganu,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment