Translate

Thursday, February 2, 2012

Jangan beri wang zakat semata-mata

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my

IPOH - Raja Muda Perak, Raja Dr.  Nazrin  Shah menyarankan program pembasmian kemiskinan dalam kalangan umat Islam tidak seharusnya bergantung kepada pengagihan wang  zakat  semata-mata.

Sebaliknya, baginda meminta supaya dilaksanakan pendekatan yang lebih menyeluruh melibatkan pembangunan iman, rohani dan minda golongan miskin terbabit.

"Zakat hanya satu daripada komponen syariat Islam dan ia kurang berkesan menangani isu kemiskinan jika berfungsi secara isolasi (bersendirian).

"Kemiskinan tidak wajar diukur berdasarkan kebendaan semata-mata tetapi wajib ditinjau daripada sudut iman, rohani dan minda," titah baginda ketika mempengerusikan Persidangan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) ke-178 di Kompleks Islam Darul Ridzuan di sini semalam.

Terdahulu, Raja  Nazrin  menganugerah watikah pelantikan ahli-ahli MAIAMP baharu antaranya kepada Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Abdul Puhat Mat Nayan; Orang Besar Jajahan Hulu Perak, Toh Seri Bijaya Lt. Kol. (B) Shaharudin Nazari dan Ketua Pengarah, Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim), Dr. Abd. Malek Awang Kechil.

Raja  Nazrin  bertitah, golongan miskin yang lemah minda, rohani dan iman sukar dibangunkan sahsiah diri mereka sekali gus menyebabkan mereka terus kekal dalam kemiskinan biarpun sering menerima bantuan material.

"Bantuan zakat adalah bukan untuk selama-lamanya tetapi pemangkin kepada pembinaan upaya yang memerdekakan insan hingga akhirnya mereka berupaya berdikari.

"Program zakat yang berjaya mampu mengurangkan bilangan ummah yang terpaksa bergantung kepada bantuan  zakat  dan pada masa sama dapat melahirkan lebih ramai pembayar zakat," titah baginda.

No comments:

Post a Comment