Translate

Monday, August 31, 2009

Kartika dari Indonesia?


IPOH - Semenjak model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, dijatuhi hukuman enam sebatan atas kesalahan minum arak oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan pada 20 Julai lalu, dia terus menimbulkan polemik yang menjadi percakapan ramai.

Pendirian model sambilan itu yang bukan sahaja enggan membuat rayuan malah memohon pelaksanaan hukuman sebat ke atasnya dipercepatkan mengundang perhatian ramai.

Menariknya, hukuman sebat ke atas Kartika itu ditangguhkan pada 24 Ogos lalu kerana menghormati bulan Ramadan dan ia juga mendapat pelbagai reaksi.

Banyak pihak terus memperkatakan isu Kartika termasuk di kalangan penulis-penulis blog menerusi laman portal masing-masing.

Ramai yang bersimpati dan menyokong pendirian Kartika yang mengaku bersalah dan sanggup menjalani hukuman syariah itu, namun ada juga yang curiga dengan keikhlasan wanita tersebut.

Antaranya Kartika dan bapanya, Shukarno dikatakan bukan berasal dari negara ini hanya kerana nama mereka yang seakan-akan nama ahli keluarga bekas Presiden Indonesia pertama, Sukarno walaupun mereka sebenarnya Melayu Perak jati dan berasal dari Kampung Jamong, Karai, Sungai Siput dekat sini.

Dia juga dituduh tidak ikhlas dalam pendiriannya terhadap hukum syariah dan cuba mencari publisiti murahan kepada media.

Selain itu, Kartika dan Shukarno dikatakan gila glamor di sebalik pendedahan meluas media termasuk agensi antara bangsa terhadap kes yang menimpanya.

Dalam perkembangan lain, jurucakap Kompleks Sejarah Matang memberitahu, susur galur keturunan yang didakwa Shukarnor membuktikan keluarganya mempunyai kaitan de ngan pembesar Melayu Perak, Tengku Menteri Ngah Ibrahim ada kebenarannya.

Beliau berkata, walaupun tiada kajian akademik tentang keluarga Ngah Lamat tetapi berdasarkan salasilah Ngah Ib rahim, Ngah Lamat memang bapa saudaranya.

No comments:

Post a Comment