Translate

Monday, June 6, 2011

Campuran besi pintu Kaabah

BERBEZA dengan kebanyakan keris lain yang mempunyai tujuh atau sembilan luk Taming Sari unik kerana hanya mempunyai tiga luk.

Menurut ceritanya, keris terbabit diperbuat daripada 20 jenis besi termasuk serpihan besi ganggang pintu Kaabah. Sarung pula diperbuat daripada kayu berukir halus se mentara hulunya bertatahkan batu delima serta bersalut emas.

Namun oleh kerana peredaran masa, Panglima Perang Kiri Istana Perak, Muhammad Dzulkanain Osman berkata, sarung kayunya uzur dimamah usia.

“Saya difahamkan, hampir 30 tahun lalu, Sultan Perak telah menitahkan agar sarung kayu baru dibuat oleh pa kar-pakar pembuatan keris setempat bagi menggantikan sarung lama terbabit.

“Bagaimanapun, setelah siap, tiada satu pun yang muat dengan bilah keris Taming Sari terbabit biarpun banyak sarung kayu baharu telah dibuat.

"Akhirnya sarung kayu asal disadur dengan dedaun emas tulen untuk memastikan ke tahanannya seperti dilihat hari ini atas perkenan Tuanku,” ujarnya kepada Jurnal.

Menurut Muhammad Dzulkain selain keris kuasa, Taming Sari dipercayai akan bergerak-gerak sendiri sebagai memberi petunjuk sekiranya Perak bakal dilanda sebarang musibah atau bencana.

Bagaimanapun sepanjang berbelas tahun beliau berkhid mat di Istana Iskandariah, fenomena mistik itu belum pernah lagi terjadi.

Keris Taming Sari antara merupakan alat kebesaran asal Ke sultanan Melayu Perak yang dikurniakan kepada Sultan Muzaffar Shah I oleh ayahandanya, Sultan Mahmud Shah ketika baginda ditabalkan sultan pertama negeri itu.

Alat kebesaran lain yang turut dibawa mengiringi baginda dalam upacara pertabalan berkenaan ialah dua tepak sirih emas yang bergelar Puan Naga Taru dan Puan Bujur serta Keris Warisan yang bermata emas.

No comments:

Post a Comment