Translate

Monday, October 23, 2023

Sultan Mizan titah cari model terbaik mentadbir tanpa pembangkang

 

Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin menitahkan pentadbiran kerajaan negeri agar mencari kaedah terbaik bagi memastikan ketelusan sistem pentadbiran ekoran ketiadaan wakil pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN).

Baginda bertitah, keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini telah menyaksikan rakyat Terengganu telah memilih kerajaan tanpa pembangkang di dalam DUN.

Sehubungan itu, Sultan Mizan bertitah, kaedah perlu dicari bagi memastikan sistem pentadbiran kerajaan negeri Terengganu lebih efisien dan telus sebelum sebarang keputusan demi kepentingan kerajaan dan rakyat diputuskan.

“Disiplin serta cabang ilmu pentadbiran teratur dan berkesan dapat dipastikan dengan cara kolaborasi menyeluruh di semua peringkat badan kerajaan yang berkepentingan.

“(Ia) agar keputusan dibuat secara cekap dan tepat,” titah baginda sewaktu merasmikan Mesyuarat Pertama, Penggal Pertama Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu ke-15 di sini hari ini.

Sultan Mizan bertitah amalan demoraksi iaitu kuasa eksekutif, legislatif dan judisiari menjadi semak dan imbang yang efektif kepada kerajaan walaupun pemusatan kuasa kini sepenuhnya oleh pihak kerajaan.

Baginda turut yakin kedaulatan undang-undang dapat berjalan dengan baik, adil dan saksama terhadap semua strata sosial dalam masyarakat.

Dalam pada itu, Sultan Mizan menitahkan kerajaan negeri Terengganu agar menggiatkan lagi inisiatif bagi membantu golongan miskin tegar.

Baginda bertitah, seramai 6,330 ketua isi rumah (KIR) miskin tegar telah direkodkan di negeri ini. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment