Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my
KUALA SELANGOR - Persatuan Nelayan Kuala Selangor meneroka bidang perniagaan makanan dengan membuka Restoran d'Coral Ikan Bakar di Pasir Penambang di sini.
Pengerusi Persatuan Nelayan Kuala Selangor, Omar Abdul Rahim berkata, pembukaan restoran yang berkonsepkan makanan laut ala Thai itu bertujuan untuk meningkatkan pendapatan golongan nelayan di daerah tersebut.
"Keunikan Restoran d'Coral Ikan Bakar berbanding restoran makanan laut lain yang terdapat di sekitar Kuala Selangor ialah ia merupakan satu-satunya premis yang turut menyediakan hida- ngan berasaskan ikan air tawar.
"Antara ikan air tawar yang terdapat di restoran ini ialah ikan kelah, patin, talapia dan jelawat," katanya ketika ditemui pada majlis pembukaan restoran tersebut di sini baru-baru ini.
Turut hadir ialah rakan kongsi yang turut menguruskan restoran tersebut iaitu Masli Isa dan James Wong.
Omar menjelaskan, Restoran d'Coral Ikan Bakar yang dibuka setiap hari itu turut menyajikan hidangan berasaskan ikan kerapu, jenahak, siakap dan ketutu.
Tambah beliau, kesemua bekalan ikan tersebut diperoleh segar daripada nelayan laut dalam dan darat dari sekitar Kuala Selangor dan Tanjong Karang.
"Kami juga menyajikan menu masakan istimewa dari negara Thailand seperti kari hijau ikan dan tom yam kung.
"Pada masa hadapan, kami juga bercadang untuk memasarkan produk hiliran nelayan seperti bebola ikan sebagai pilihan kepada pelanggan Restoran d'Coral Ikan Bakar," katanya.
No comments:
Post a Comment