Translate

Saturday, May 11, 2024

Anwar arah kemiskinan tegar 1,663 keluarga Terengganu ditangani

 Oleh MOHD AZLI ADLAN

KUALA TERENGGANU – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan agensi Persekutuan menyelaras gerak kerja bersama kerajaan Terengganu untuk menoktahkan kemiskinan tegar di negeri ini.

Beliau berkata, setakat ini, sebanyak 1,663 keluarga miskin tegar masih terdapat di Terengganu.

“Besar harapan saya agar semua kementerian dan agensi yang berkaitan memberi perhatian khusus dan segera bagi memastikan kelancaran perancangan dan pelaksanaan projek-projek di Terengganu ini secara berkesan.

“Insya-Allah, projek-projek ini pastinya akan memberi kebaikan buat rakyat Terengganu keseluruhannya,” katanya selepas mempengerusikan Taklimat Pembangunan Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Taklimat tersebut turut dihadiri Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar.

Anwar menjelaskan, taklimat bersama kerajaan negeri terbabit turut memberi fokus pelbagai projek pembangunan penting.

Beliau berkata, ia merangkumi tebatan banjir, bekalan air, keterjaminan makanan, keselamatan di pintu masuk pusat pelancongan negeri dan kesejahteraan sosial. –

Sementara itu, beliau ketika ditemui pemberita semasa menghadiri sambutan Aidilfitri Madani peringkat Terengganu menolak tohmahan kononnya Kerajaan Persekutuan meminggirkan Terengganu ekoran kerajaan negeri dipimpin pembangkang.

Beliau menegaskan, Kerajaan Persekutuan telah memperuntukkan RM7 bilion untuk pembangunan Terengganu melebihi hasil kerajaan negeri termasuk royalti minyak.

“Saya menolak tohmahan kita tidak memberi pertimbangan (disebabkan) kerajaan negeri (Terengganu) dipimpin parti lain.

“Betul ada perbezaan pendapat tetapi projek-projek berkepentingan rakyat, kita tidak akan tangguh,” katanya.

Anwar berkata, Kerajaan Persekutuan sentiasa komited membangunkan semua aspek kesihatan, keselamatan, air dan tebatan banjir di Terengganu.

Beliau berkata, pembasmian miskin tegar dalam kalangan rakyat negeri ini juga diberi perhatian.

“Keluarga miskin tegar di Terengganu ini tidak sampai 2,000 hanya 1,663. Saya percaya boleh selesai dalam tempoh dua bulan,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment