Translate

Wednesday, March 12, 2014

Nelayan pukat tunda ceroboh kawasan dihukum

TANJONG KARANG - Nelayan pukat tunda yang didapati menceroboh secara sengaja kawasan nelayan zon A iaitu lima batu nautika ke bawah dari pesisir pantai akan dikenakan hukuman pengantungan lesen selama setahun secara serta-merta berkuatkuasa Jun depan.

Ketua Pengarah Perikanan, Datuk Ahamad Sabki Mahmood berkata, penguatkuasaan hukuman baharu itu dilaksakan setelah pihaknya menerima banyak aduan daripada nelayan pesisir pantai mengenai pencerobohan yang dilakukan nelayan pukat tunda yang sepatutnya hanya beroperasi di Zon B antara lima batu nautika hingga 15 batu nautika.

“Selain mengganggu periuk nasi nelayan Zon A, pencerobohan nelayan pukat tunda turut mengganggu dan merosakkan sumber iaitu anak-anak ikan dan batu karang.

“Oleh itu, kita ketatkan penguatkuasaan mengantung lesen selama setahun nelayan Zon B selain hukuman denda RM3,000 dan merampas peralatan bot jika bersalah memasuki kawasan lima batu nautika ke bawah mulai Jun depan,” katanya di sini semalam.

Ahamad Sabki memberitahu, sebelum ini, tindakan kompaun hanya dikenakan kepada bot nelayan pukat tunda yang mencerobohi kawasan dua batu nautika dari pesisir pantau.

No comments:

Post a Comment