Translate

Saturday, October 17, 2015

Guna pemantau antilanun kurangkan risiko dirompak

KUALA LUMPUR – Pengusaha kapal dagang di­saran menggunakan khidmat pemantau antilanun bagi mengurangkan risiko rompakan yang semakin menjadi-jadi di perairan Selat Melaka sejak akhir-akhir ini.
Pemantau antilanun tersebut boleh dilatih dalam kalangan kru kapal dagang terbabit.

Ketua Pusat Laporan Lanun Biro Maritim Antarabangsa (IMB), Noel Chong berkata, pemantau yang bertugas sepanjang masa boleh mengesan kehadiran perompak atau lanun lebih awal.

“Maklumat itu boleh disalurkan terus kepada pihak berkuasa maritim di perairan terbabit sekali gus membolehkan langkah pencegahan dan penyelamat dapat disegerakan,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Beliau mengulas cubaan sekumpulan lanun merompak kapal tangki MT Almi Spirit membawa muatan 90,000 tan metrik minyak bernilai RM95 juta yang berjaya dipatahkan Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Selatan di perairan Tanjung Piai, Pontian dekat sini kelmarin.

Noel berkata, selain Tanjung Piai, Kepulauan Karimum dan Pulau Nipah, Indonesia yang turut terletak di hujung Selat Melaka dikenalpasti sebagai lokasi berisiko tinggi dengan aktiviti lanun.

No comments:

Post a Comment