Translate

Wednesday, March 30, 2011

Perak haramkan tarian poco-poco


Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my

IPOH – Tarian poco-poco yang popular sebagai aktiviti riadah dalam kalangan suri rumah dan penjawat awam ketika menghadiri kursus dan majlis keraian telah diputuskan sebagai haram oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak baru-baru ini.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, tarian tersebut diharamkan kerana ia mempunyai unsur kepercayaan agama lain iaitu Kristian selain pemujaan roh.

Katanya, keputusan sebulat suara itu dicapai pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak kali ke-186 yang bersidang dari 24 hingga 26 Januari lalu.

“Kajian mendapati tarian yang sering diamalkan di Jamaica itu bercirikan agama Kristian. Oleh itu haram bagi orang Islam mengamalkannya,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas penyebaran sepucuk surat pekeliling mengenai pengharaman tarian poco-poco dalam Internet baru-baru ini.

Surat bertarikh 28 Februari 2011 itu yang ditandatangani oleh Harussani ditujukan kepada Persatuan Kakitangan Islam Malayan Banking cawangan Perak.

Harussani juga mengesahkan kesahihan surat pekeliling tersebut memang dikeluarkan Jabatan Mufti Perak setelah persatuan tersebut memohon kepastian beliau mengenai hukum mengamalkan tarian poco-poco.

Beliau memberitahu pewartaan fatwa pengharaman tarian itu akan dibuat dalam masa terdekat.

2 comments:

  1. tarian pun dah jadi bahaya zmn skrg ni..

    ReplyDelete
  2. Haz,

    kalau suka menari, banyak lagi tarian boleh ditarikan...

    ReplyDelete