Translate

Friday, September 30, 2022

Sungai Menerong bebas bakteria leptospirosis

 

  • Oleh MOHD AZLI ADLAN

HULU TERENGGANU – Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) menafikan dakwaan tular di aplikasi WhatsApp kononnya kawasan perkelahan, Sungai Menerong, Hulu Terengganu masih tercemar dengan bakteria leptospirosis atau kencing tikus.

Pengarah Kesihatan Terengganu, Datuk Dr. Kasemani Embong berkata, kali terakhir air sungai yang terletak di Hulu Berang itu dikesan positif dengan bakteria berkenaan pada 21 April lalu.

“JKNT hanya menerima satu kes penyakit leptospirosis berkait dengan aktiviti riadah di Sungai Menerong pada 21 April lalu dengan keputusan sampel tanah dan air mengesahkannya.

“Begitu pun, tiada kes baharu leptospirosis berkaitan dengan aktiviti riadah di Sungai Menerong dilaporkan selepas tarikh tersebut,” katanya di sini hari ini.

Kasemani berkata, tindakan penambahbaikan telah dilaksanakan melibatkan pelbagai agensi kerajaan bagi memastikan kawasan perkelahan tersebut bebas daripada ancaman kencing tikus pada Jun lalu.

Tambah beliau, pemantauan berkala telah dilakukan dengan Sungai Menerong disahkan bebas sepenuhnya daripada bakteria leptospirosis.

“Sehubungan itu, saya menasihatkan orang ramai mendapatkan maklumat tepat daripada agensi berkaitan sebelum menularkan sesuatu berita yang dikhuatiri palsu,” katanya. – KOSMO! ONLINE

No comments:

Post a Comment