Translate

Tuesday, August 22, 2017

Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Melaka diminta warta taman laut

Oleh MOHD. AZLI ADLAN


KUALA NERUS - Empat negeri iaitu Selangor, Perak, Negeri Sembilan dan Melaka dipohon untuk mewujudkan taman laut di kawasan masing-masing menjelang tahun 2020.
Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, setakat ini, hanya empat peratus dari perairan negara merangkumi 42 pulau telah diisytiharkan sebagai taman negara sejak Jabatan Taman Laut ditubuhkan pada tahun 2007.
Beliau berkata, ia masih jauh daripada sasaran awal untuk menjadikan 10 peratus perairan negara sebagai taman laut pada tahun 2020.
"Kesemua negeri sudah memiliki taman laut masing-masing kecuali Selangor, Perak, Negeri Sembilan dan Melaka.
"Saya mohon kerajaan-kerajaan negeri tersebut memberi kerjasama kepada Jabatan Taman Laut untuk mewartakan taman laut masing-masing," katanya selepas merasmikan sambutan ulang tahun ke-10 Jabatan Taman Laut di Taman Laut Pulau Redang dekat sini hari ini.
Turut hadir Ketua Pengarah Jabatan Taman Laut, Datuk Dr. Sukarno Wagiman.
Pada majlis sama, program restorasi 8,300 fragmen batu karang di enam taman laut di seluruh negara termasuk Taman Laut Pulau Redang anjuran Jabatan Taman Laut dan 200 sukarelawan menerima pengiktirafan Malaysia Book of Records sebagai program penanaman batu karang secara serentak terbesar. - K! ONLINE

No comments:

Post a Comment