Translate

Thursday, May 18, 2017

Merokok seawal tahun satu

Oleh MOHD. AZLI ADLAN

KUALA NERUS – Tabiat merokok dalam kalangan pelajar sekolah rendah dan menengah di negeri ini semakin membimbangkan apabila kajian mendapati, seramai 1,276 murid terlibat dengan gejala tidak sihat itu pada tahun lalu.

Lebih memeranjatkan, kajian melalui program Kesihatan Oral Tanpa Asap Rokok (Kotak) oleh Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) itu mendedahkan murid tahun satu turut terlibat dengan gejala tersebut.

Pengarah Kesihatan Terengganu, Dr. Mohammad Omar (gambar kecil) berkata, jumlah itu merupakan 1.2 peratus daripada 105,162 murid dan pelajar yang disaring melalui program penjagaan gigi kelolaan JKNT.

“Seramai 150 murid sekolah rendah terma­suk seorang murid darjah satu dan dua orang darjah dua me­ngaku mempu­nyai tabiat me­rokok.
“Selebihnya 1,126 pelajar sekolah menengah di seluruh negeri ini juga dikesan merokok menerusi program Kotak pada tahun 2016,” katanya selepas merasmikan Hari Kesihatan Pergigian Sedunia peringkat Terengganu di sini semalam.

Tambahnya, setakat ini, 274 pelajar atau 21.47 peratus daripada golongan tersebut telah berjaya berhenti daripada tabiat merokok menerusi sesi kaunseling yang dijalankan oleh JKNT.

Menurut Mohammad, dianggarkan terdapat lima juta atau 23 peratus daripada penduduk berusia 15 tahun ke atas di negara ini mempunyai tabiat merokok.

“Berhentilah merokok kerana ia akan menjejaskan kesihatan gigi selain meningkatkan risiko untuk menghidap penyakit gusi, kanser mulut dan kanser lidah,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau memberitahu, Kajian Kesihatan Mulut Kebangsaan 2010 menunjukkan sembilan daripada 10 orang dewasa di Terengganu mengalami kerosakan sekurang-kurangnya dua batang gigi.

“Kajian sama juga mendapati hanya empat daripada 10 orang dewasa di negeri ini masih mempunyai gigi asli dan tidak memerlukan gigi palsu.

“Ia menunjukkan masih ramai orang dewasa di Terengganu belum mahir dalam aspek penjagaan gigi dengan hampir lima peratus daripada golongan itu tidak pernah mendapatkan rawatan pergigian,” katanya.

No comments:

Post a Comment