Translate

Thursday, September 8, 2016

Koperasi OKU bergabung bentuk konsortium

KUALA NERUS – Satu konsortium yang menggabungkan 17 koperasi golongan kelainan upaya (OKU) akan diperkenalkan menjelang akhir tahun ini.

Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa), Datuk Abdul Fattah Abdullah berkata, ia merupakan inisiatif pihaknya untuk memperkukuhkan koperasi berkenaan demi kebajikan ahli.

“Kesemua koperasi OKU di negara ini mencatat perolehan tahunan masing-masing di bawah RM1 juta manakala keahlian keseluruhan sekitar 1,000 orang sahaja.

“Demi kelangsungan koperasi terbabit, Angkasa mencadangkan agar kesemuanya bergabung di bawah satu konsortium sebagai platform untuk memperolehi perolehan yang lebih besar,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan majlis dialog bersama ahli Koperasi Persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (Pertis) Terengganu Bhd. di sini semalam.

Abdul Fattah menjelaskan, penubuhan konsortium itu tidak bermakna setiap koperasi itu perlu dibubarkan tetapi setiap entiti itu hanya bergabung dari segi pemasaran dan model perniagaan.

No comments:

Post a Comment